Politisk flertal indgår aftale om initiativer mod digitale krænkelser

Regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Konservative, Nye Borgerlige, Peter Skaarup (UFG) og Karina Adsbøl (UFG) har i dag indgået en aftale om 5 tiltag mod digitale krænkelser. Blandt de nye tiltag er en særskilt kriminalisering af grooming af børn og unge under 18 år.

Nu iværksættes målrettet logning

Fra og med den 28. juni 2022 forpligtes teleudbydere til at foretage målrettet geografisk logning af trafikdata. Udbyderne vil skulle opbevare disse data i ét år fra registreringstidspunktet. Den målrettede logning iværksættes i lyset af EU-Domstolens dom af 5. april 2022.

Sundhedsministeriet overtager ansvaret for hele covid-19-testindsatsen

Den danske testindsats for covid-19 har indtil nu været delt mellem Justitsministeriet og Sundhedsministeriet. Regeringen vurderer imidlertid, at testindsatsen fremadrettet bør samles i ét ministerium. Regeringen lægger derfor op til, at Sundhedsministeriet fra den 15. august 2022 overtager ansvaret for hele covid-19-testindsatsen.

Ny rapport viser fald i ungdomskriminaliteten

Der er sket et markant fald i antallet af mistanker og sigtelser mod 10-17-årige fra 2020 til 2021. Vold og trusler er fortsat meget udbredt og udgør næsten en fjerdedel af det samlede antal mistanker og sigtelser for straffelovsovertrædelser i 2021 blandt børn og unge.

Ny fælles dansk handlingsplan for sikkerhed for journalister

Journalister skal trygt kunne arbejde uden at blive truet eller udsat for chikane. Derfor er Dansk Journalistforbund, Danske Medier, International Media Support, UNESCO Danmark, Justitsministeriet og Kulturministeriet blevet enige om en ny fælles dansk handlingsplan for sikkerhed for journalister, som bl.a. vil styrke indberetning af sager og monitorering af overgreb.

Justitsministeriet offentliggør rapport om evaluering af PET-loven

Evalueringsrapporten er sendt til Folketinget og vil blive inddraget i forbindelse med kommende drøftelser om en revision af PET-loven. Justitsministeriet har udarbejdet rapporten med bidrag fra Politiets Efterretningstjeneste (PET), Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) og to uafhængige udenlandske efterretningseksperter, ligesom både Institut for Menneskerettigheder og Justitia har afgivet bidrag.