Pressemeddelelser | Justitsministeriet

På baggrund af nye oplysninger om et officielt kinesisk besøg i 2011 vil justitsministeren lægge op til at udvide Tibetkommissionen til at omfatte samtlige officielle kinesiske besøg i hvert fald siden 1995. Samtidig skal rigspolitichefen og PET-chefen redegøre for de tiltag, som de har taget og vil tage i kølvandet på sagen. Endelig iværksætter justitsministeren en ekstern undersøgelse af politiets, anklagemyndighedens og PET’s håndtering af data.

Justitsministeriets Forskningskontor har i en ny rapport afdækket kriminaliteten hos børn og unge i 2017. Selvom ungdomskriminaliteten generelt er faldende, viser rapporten, at der er sket en stigning i antallet af mistanker og sigtelser mod kriminelle unge fra 2016 til 2017.

Regeringen finder, at der er behov for at få afklaret den tvivl, der i den seneste tid har været rejst om grundlaget for Tibetkommissionens konklusioner. Regeringen vil derfor tage initiativ til, at Tibetkommissionen gennedsættes.

Straffesager skal afvikles hurtigere. I dag har Folketinget vedtaget justitsministerens lovforslag, som bl.a. skal forhindre, at sigtede unødigt kan forhale sagerne ved at skifte forsvarer. Fremover må en sigtet bl.a. kun vælge en forsvarer, som har tid i kalenderen – også hvis man skifter forsvarer undervejs – og sigtede, som ikke møder op i retten, skal betale regningen, hvis retsmødet må udskydes.

Fra den 1. juli 2018 kan vidner se frem til styrkede og mere trygge forhold, når de skal afgive forklaring i forbindelse med en retssag. Det sker, efter et enigt Folketing i dag har vedtaget en række af initiativerne fra justitsministerens vidnepakke.

Historier og beskyldninger kan med internettet i dag spredes hurtigt og bredt, og det skal ikke kunne betale sig for medierne at krænke nogens ære eller privatlivets fred. Det er baggrunden for, at regeringen ønsker en markant forhøjelse af bødeniveauet for at krænke andres privatliv i pressen eller på de sociale medier. Samtidig ønsker regeringen at styrke beskyttelsen af ofre, der har været udsat for krænkende historier.

Justitsministeriet har i dag oversendt en orientering fra PET til Folketingets Retsudvalg om regler og praksis for håndtering af det materiale, som skal bevares for eftertiden. Justitsministeren vil nu bede PET sikre, at PET’s resterende fysiske arkivmateriale bliver overført hurtigst muligt til Rigsarkivet og senest den 1. september 2018. Fra samme dato skal Rigsarkivet også være klar til at modtage det elektroniske arkivmateriale.

Regeringen har i dag besluttet at indstille til Hendes Majestæt Dronningen, at statsadvokat i Viborg Jan Reckendorff udnævnes til rigsadvokat med virkning fra den 1. juni 2018.

Back to top