Exit fra rocker- og bandemiljøet er svært i praksis | Justitsministeriet

Det er en vanskelig opgave at hjælpe organiserede og ofte sikkerhedstruede kriminelle ud af deres kriminelle miljø, da det er en udfordring at koordinere den nødvendige indsats mellem mange myndigheder. Det viser en ny kortlægning. Justitsministeren vil have myndighederne til at tage ansvaret på sig og peger på, at nye tiltag er sat i søen.

I foråret 2011 lancerede VK-regeringen en rammemodel for arbejdet med at få rocker- og bandemedlemmerne ud af kriminalitet. En ny rapport fra Justitsministeriets Forskningskontor kortlægger nu myndighedernes indsats under rammemodellen.

Kortlægningen viser, at arbejdet med exit er vanskeligt og krævende, men at der er mange meget engagerede exit-medarbejdere i kommuner, politi og kriminalforsorg, som arbejder på at finde løsninger på de komplicerede problemer. Kortlægningen viser blandt andet:

  • Store lokale forskelle i myndighedernes organisering og fokus på exit. Det gælder blandt andet forskellige syn på, om målgruppen skal være snæver – som forudsat i rammemodellen – eller også bør omfatte personer i kanten af rocker/bandemiljøet.
  • Kommunerne har vanskeligt ved at relokalisere personer i exit, fordi de på grund af sikkerhed og risiko for tilbagefald ikke kan opholde sig i nærheden af deres tidligere miljø.
  • Samarbejdet mellem myndighederne vanskeliggøres af, at der ikke altid er enighed om ansvarsfordelingen.
  • Indsatsen vanskeliggøres, når exit-medarbejdere udskiftes, så der ikke opbygges de fornødne kompetencer til at behandle exit-sagerne.
  • Deltagernes motivation for at få hjælp kan være meget kortvarig, og derfor er det vigtigt, at myndighederne kan handle hurtigt i sagerne.
  • Exit-deltagernes behov er meget forskellige, da nogle er næsten selvhjulpne, mens andre har brug for intensiv psykologbehandling og markante sikkerhedsforanstaltninger.

Regeringen har allerede iværksat tiltag, der skal styrke exitindsatsen. Først og fremmest er regeringens rocker- og bandepakke ved at blive behandlet i Folketinget, og den vil på en række punkter imødegå de udfordringer, kortlægningen har afdækket. Det drejer sig blandt andet om at styrke den centrale rådgivning, sikre bedre koordination og samarbejde mellem de involverede myndigheder og styrke rammerne for hurtig relokalisering.

De seneste tal fra Rigspolitiet (pr. 9. maj 2014) viser, at 37 personer har gennemført eller aktuelt er i gang med et exit-forløb under rammemodellen i politikredsene. Herudover har der været igangsat et antal exit-forløb, som af forskellige årsager er blevet afbrudt.

Direktoratet for Kriminalforsorgen oplyser (pr. 9. maj 2014), at der aktuelt er 46 personer i et exit-forløb i kriminalforsorgens institutioner. Hertil kommer, at et antal personer, som nu er løsladt, har været i exit under afsoning.

Justitsminister Karen Hækkerup siger:

”Det er ikke nogen nem opgave at få hærdede kriminelle til at lægge kriminaliteten bag sig. Det vidner denne kortlægning meget klart om. Det er – også i international sammenhæng – en ny måde at bekæmpe kriminalitet på, og derfor er det naturligt, at metoder og arbejdsgange stadig er under udvikling.

Når det er sagt, viser kortlægningen også, at de involverede myndigheder skal blive bedre til at samarbejde og tage ansvar for opgaven. Det nytter ikke noget, at myndighederne taler forbi hinanden og skubber ansvaret fra sig, så gode exitforløb glider ud i sandet, fordi man eksempelvis overlades til sig selv, når man løslades. Vi har en fælles opgave med at få flest mulige personer ud af disse topkriminelle miljøer, og derfor skal det være en prioriteret opgave for alle.

Regeringen har tidligere på året fremlagt en omfattende bandepakke, som også indeholder en række nye exit-tiltag. Der er afsat flere midler til netop at styrke samarbejdet og koordinationen mellem myndighederne, og vi styrker også indsatsen på nationalt plan.

Jeg vil bestemt ikke udelukke, at der kan være behov for yderligere initiativer. Jeg har i første omgang bedt mine embedsmænd om hurtigst muligt at sætte sig sammen med KL og de relevante myndigheder for at se på de anbefalinger, som KL for nylig er kommet med. Vi skal have et velfungerende exit-tilbud til de personer, som gerne vil forlade et miljø, der er dybt skadeligt for dem selv og resten af samfundet.”

 

Igangværende exit-tiltag

Håndtering af boliganvisning og fordeling af udgifter
I forbindelse med kommuneforhandlingerne, som i juni 2013 mundede ud i aftalen om kommunernes økonomi for 2014, blev det bl.a. aftalt, at KL fremadrettet skal drøfte arbejdet med exit-programmer med en række kommuner og komme med forslag til håndteringen af boliganvisning og fordeling af udgifter i tilfælde, hvor en deltager i et exit-program skal flyttes fra én kommune til en anden. KL har på den baggrund for nylig sendt Justitsministeriet en række anbefalinger, som der nu vil blive kigget nærmere på.

Udvidelse af målgruppen
Rigspolitiet er i færd med at drøfte med bl.a. Kriminalforsorgen, hvorvidt der er behov for at ændre den nationale rammemodel for exit-programmer, så målgruppen udvides til også at omfatte andre personer end dem, som Rigspolitiet har registreret som tilknyttet de forskellige grupperinger.

 

Exit-tiltag i bandepakken

Tættere samarbejde mellem kommuner og politi
Regeringen vil styrke exit-indsatsen gennem dedikerede ressourcer til politikredsenes lokale exit-enheder med henblik på bl.a. tættere samarbejde og sparring med kommunerne i forhold til udvikling og opfølgning på exit-programmer til egnede kandidater.

Nyt centralt kontaktpunkt på vej
Regeringen vil etablere et nyt centralt kontaktpunkt hos Rigspolitiet, som skal bistå kommuner, kriminalforsorgen, politikredsene og andre relevante offentlige myndigheder med rådgivning og sparring i den løbende exit-indsats.
Flere midler til hurtig relokalisering og løbende evaluering. Regeringen vil oprette en pulje til finansiering af særlige tiltag, for eksempel hurtig relokalisering, fjernelse af tatoveringer og psykologiske test af ikke-registrerede exit-kandidater. Regeringen vil desuden styrke evalueringsberedskabet samt sikre kvalitetssikring og koordinering af exit-sagerne med henblik på at sikre læring og løbende justering af exit-indsatsen.

Du kan her finde rapporten ”Exit-indsatser for rockere og bandemedlemmer – En kortlægning af tiltag under rammemodellen”.

Rammemodellen ”En vej ud” kan du finde her.

Pressekontakt

For yderligere spørgsmål, kontakt pressevagten.
Back to top