Syrere på flugt betyder flere asylansøgere til Europa | Justitsministeriet

Sverige og Tyskland er blandt de europæiske lande, som for tiden modtager rigtig mange asylansøgere. Situationen i Syrien vurderes at være den væsentligste årsag til dette. Danmark oplever også i øjeblikket en stigning.

Mens der i starten af året var et faldende antal asylansøgere til Danmark, har der de seneste to måneder været en stigning i antallet af asylansøgere. Det viser nye tal fra Udlændingestyrelsen.

Lige nu er der et akut pres fra Syrien, hvor op mod halvdelen af alle asylansøgere nu kommer fra.

Meget peger på, at det er en tendens, som gør sig gældende i store dele af Europa. I maj måned alene modtog Danmark 718 asylansøgere. I sammenligning med nabolandene er der dog tale om et forholdsvist beskedent antal. Samme måned modtog Norge nemlig 1.271, Sverige modtog 6.013, og Tyskland modtog 11.160 asylansøgere.

Ifølge FN har mere end 3 millioner syrere forladt Syrien som følge af den akutte borgerkrig.

Justitsminister Karen Hækkerup udtaler:

”Sammenligningen med andre lande viser, at Danmark langt fra er det foretrukne land for asylansøgere. Jeg er glad for, at de stramme udlændingeregler virker som et bolværk mod det kæmpe antal asylansøgere, der kommer til Europa, og som vi kan se tager til vores nabolande. For vi skal kunne følge med til at integrere dem, der kommer. Samtidig behøver Danmark ikke skamme sig, for vi løfter et stort ansvar i forhold til Syrien ved blandt andet at yde støtte i nærområdet.”

 

Baggrund om asyl til syrere

I Danmark er det Udlændingestyrelsen og i anden instans Flygtningenævnet, som træffer afgørelser om asyl. Det sker på baggrund af en konkret og individuel vurdering af den enkelte asylansøgers forklaring om sit asylmotiv sammenholdt med oplysninger om forholdene i ansøgerens hjemland.

Betingelserne for at få asyl fremgår af udlændingelovens § 7. Dem har regeringen ikke ændret det mindste.

"Vi skal kunne følge med til at integrere dem, der kommer." – Karen Hækkerup

Flygtningenævnet har siden 18. september 2013 fulgt en praksis, der indebærer, at personer, der kommer fra visse særligt hårdt ramte områder i Syrien, anses for at befinde sig i en situation, hvor de risikerer at blive udsat for umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf, hvis de vender tilbage til hjemlandet. På den baggrund vil Flygtningenævnet efter en individuel vurdering kunne meddele sådanne personer asyl.

Flygtningenævnets praksisændring er ikke udtryk for en ændret anvendelse af asylreglerne, men alene udtryk for ændret vurdering af forholdene i Syrien.

Allerede før praksisændringen var forholdene i Syrien så alvorlige, at op mod 95 % af alle ansøgere fra Syrien fik asyl i Danmark.

Pressekontakt

For yderligere spørgsmål, kontakt pressevagten.
Back to top