Kortere sagsbehandlingstid, når udlændinge skal sendes hjem til afsoning | Justitsministeriet

Justitsminister Karen Hækkerup sætter endnu stærkere ind for at få udenlandske dømte sendt til afsoning i hjemlandet. Sagsbehandlingstiden i sager om overførsler skal være endnu kortere, så de udvisningsdømte udlændinge, der kan sendes til afsoning i hjemlandet, ikke fylder op i danske fængsler.

Gennem regeringens regeringstid er det kun gået fremad med at sende udenlandske dømte til afsoning i hjemlandet, og sidste år blev der sat rekord i antallet af overførsler til afsoning i hjemlandet. Det glæder justitsministeren, som i lyset af den positive udvikling vil presse sagsbehandlingstiderne endnu mere.

”De udvisningsdømte udlændinge, som kan sendes til afsoning i deres eget land, skal ud af vagten hurtigst muligt. Vi skal være endnu hurtigere til at behandle sager med udenlandske dømte, så sagsbehandlingstiden ikke udgør en selvstændig hindring for at sende de udenlandske kriminelle hjem,” siger Karen Hækkerup.

”Med nye, konkrete mål sætter vi stærkere ind for at få udenlandske indsatte sendt hjem til afsoning i en fart, for Danmark skal naturligvis ikke betale regningen for udlændinge, der burde sidde bag tremmer i deres hjemland.”

Justitsminister Karen Hækkerup har netop orienteret forligskredsen bag aftalen om kriminalforsorgens økonomi om, at måltallene på området nu bliver skærpet. Helt konkret betyder det, at:

  • Mindst 75% af sagerne om udvisningsdømte udlændinge, der kan overføres til afsoning i hjemlandet, skal fremover forelægges for Justitsministeriet inden 20 dage. Indtil nu har målet været 30 dage for alle sager.
  • Mindst 75% af disse sager skal rejses over for den udenlandske myndighed, der har kompetencen, inden 45 dage. Indtil nu har målet været 60 dage for alle sager.

 

Hjemsendelsesindsatsen

I forvejen har regeringen øget fokus på hjemsendelsesindsatsen med bl.a. etableringen af Task Force Hjemsendelse, erfaringsudveksling med Norge og Sverige og konstruktive drøftelser med enkeltlande som Litauen, Serbien, Rumænien og Polen.

Det øgede fokus har da også betydet, at Danmark i 2013 sendte 34 udlændinge til afsoning i hjemlandet, og at Danmark dermed forholdsmæssigt er på niveau med Norge og Sverige. Læs mere herom i notitsen her.

 

Ikke alle kan overføres

Selv om mere end en fjerdedel af de omkring 4000 indsatte eller varetægtsfængslede i Danmark er udlændinge, betyder det ikke, at de alle kan overføres til hjemlandet.

Hovedmålgruppen for hjemsendelsesindsatsen er således udvisningsdømte udlændinge, der idømmes fængselsstraf af en vis varighed.

Indsatsen omfatter derimod ikke varetægtsfængslede, da deres straffesag er under behandling. Og for de udlændinge, der er idømt fængselsstraf, kan bl.a. varigheden af den idømte straf eller forholdene i det pågældende modtagerland indebære, at overførsel ikke er mulig.

Antallet af sager om overførsel til afsoning i hjemlandet, som således løbende er under behandling i Task Force Hjemsendelse, er derfor omkring 60-80 sager. Der er her tale om sager, hvor task forcen har anmodet afsonerens hjemland om at overtage afsoningen af den pågældende, og som således afhængigt af den enkelte sags udvikling kan ende med, at den pågældende overføres til afsoning i hjemlandet, hvis hjemlandet accepterer at overtage afsoningen.

Pressekontakt

For yderligere spørgsmål, kontakt pressevagten.
Back to top