Bedre rettigheder for forsikringstagere | Justitsministeriet

Raske personer med sygdom i familien bør ikke have sværere ved at tegne en forsikring end andre personer, mener justitsministeren, der nu har sendt et lovforslag i høring. Fremover skal forsikringsselskaber og pensionskasser ikke have lov til at indhente oplysninger om, hvilke sygdomme dine familiemedlemmer har haft.

I dag kan forsikringsselskaber og pensionskasser kræve oplysninger om tidligere og aktuelle sygdomsforløb i familien, når en person ønsker at tegne en forsikring eller indgå en pensionsaftale. Den information bliver brugt til at vurdere, hvor stor en risiko den enkelte har for at blive syg i fremtiden, og kan i yderste konsekvens betyde, at den pågældende ikke kan tegne den ønskede forsikring.

Men ifølge oplysninger fra Lægeforeningen, der som faglig interesseorganisation repræsenterer næsten alle læger i Danmark, er oplysninger om tidligere og aktuelle sygdomme hos familien ikke egnet som grundlag for en vurdering af risikoen for, at en person udvikler en sygdom. Med et nyt lovforslag vil justitsministeren derfor ændre reglerne, så det ikke længere er muligt at indhente oplysninger om familiens sygdom.

Justitsminister Søren Pind siger:

”Personer med sygdom i familien skal ikke have sværere ved at tegne en forsikring end andre personer. Det er langt fra givet, at man har arvet sin families sygdomme, og selv hvis man er arveligt disponeret for en sygdom, er det ikke sikkert, at man udvikler sygdommen. Derfor vil jeg nu gøre reglerne om tegning af forsikringer mere retfærdige.”

Ifølge reglerne er det i dag forbudt for forsikringsselskaber og pensionskasser at bruge oplysninger om gentest ved tegning af forsikring mv. Dette forbud fastholdes med lovforslaget.  

Lovforslaget sendes i høring i dag.

Læs lovforslaget her.

 

Baggrund

Forsikringsselskaber og pensionskasser må i dag gerne indhente og bruge helbredsoplysninger om såvel forsikringstageren selv som dennes familie. Oplysningerne bruges til at vurdere forsikringstagerens risiko for at blive syg.

Forsikringsselskaberne og pensionskasserne har imidlertid ikke mulighed for at undersøge rigtigheden af oplysningerne om sygdom i familien. Oplysningerne indhentes hos forsikringstageren, som ikke har adgang til familiemedlemmers journaler, og som derfor sjældent har et fuldstændigt og korrekt billede af familiens sygdomsforløb. Oplysninger om familiens helbredstilstand mangler derfor validitet.

Samtidig kan det lægefagligt konstateres, at der langt fra i alle tilfælde er risiko for, at personer udvikler en sygdom, selv om de er arveligt disponeret herfor. Desuden betyder det øgede fokus på forebyggelse ifølge Lægeforeningen, at arvelige sygdomme ofte behandles og bremses, før de når at udvikle sig.

Da oplysninger om tidligere og aktuelle sygdomme ikke er egnet som grundlag for at vurdere risikoen for, at en person udvikler en sygdom, lægges der med lovforslaget op til, at forsikringsselskaber og pensionskasser fremover ikke må indhente og bruge helbredsoplysninger om en forsikrings- eller pensionstagers slægtninge. Det gældende forbud mod indhentelse og brug af gentest opretholdes uændret.

Pressekontakt

For yderligere spørgsmål, kontakt pressevagten.
Back to top