Flertal i Folketinget griber ind over for koranafbrændinger: Vi skal værne om danskernes sikkerhed | Justitsministeriet

Et flertal i Folketinget (S, V, M, RV og Jon Stephensen (UFG)) har i dag vedtaget lovforslaget, som kriminaliserer utilbørlig behandling af skrifter med væsentlig religiøs betydning for et anerkendt trossamfund. Lovforslaget blev fremsat på baggrund af de systematiske forhånelser, der har været siden sommeren 2023, og som bl.a. har været med til at skærpe terrortruslen mod Danmark.

Rigspolitiet har oplyst, at der fra den 21. juli 2023 til og med den 28. november har været anmeldt 528 demonstrationer med bog- eller flagafbrændinger.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har oplyst, at den seneste tids koranafbrændinger har haft en betydning for det aktuelle trusselsbillede, og terrortruslen mod Danmark er skærpet inden for det i forvejen høje niveau. Derudover så man i oktober et angreb på svenske fodboldfans i Bruxelles. De belgiske myndigheder vurderer, at gerningsmanden var motiveret af koranafbrændinger, men at de belgiske myndigheder ligeledes vurderer det sandsynligt, at de aktuelle begivenheder i konflikten mellem Israel og Gaza har påvirket ham.

Folketinget har i dag vedtaget et lovforslag, der kriminaliserer utilbørlig behandling af skrifter med væsentlig religiøs betydning for et anerkendt trossamfund. Loven vil blive evalueret efter en treårig periode.

Justitsminister Peter Hummelgaard siger:

– Vi har set angreb i Belgien, hvor myndighederne vurderer, at gerningsmanden bl.a. har været motiveret af koranafbrændinger. Vi ved, at terrortruslen mod Danmark er skærpet inden for det i forvejen høje niveau. Vi skal beskytte Danmarks og danskernes sikkerhed. Derfor er det vigtigt, at vi nu får et bedre værn mod de systematiske forhånelser, vi har set igennem længere tid.

Læs hele lovforslaget her.

Fakta om lovforslaget

Lovforslaget blev i august 2023 sendt i offentlig høring. Regeringen valgte efter høringsperioden at justere lovforslaget på en række områder. Lovforslaget blev bl.a. afgrænset til alene at gælde utilbørlig behandling af skrifter med væsentlig religiøs betydning for et anerkendt trossamfund. Derudover blev det skrevet ind i lovforslagets bemærkninger, at kunstværker, hvor den utilbørlige behandling er en mindre del af et større værk, ikke er omfattet af forbuddet. Lovforslaget blev fremsat den 27. oktober 2023 og blev i dag vedtaget.

Pressekontakt

For yderligere spørgsmål, kontakt pressevagten.
Back to top