LÆSERNE: Det væsentlige i bande-debatten | Justitsministeriet

Indlæg bragt i Berlingske den 2. maj 2024 af Peter Hummelgaard (S)

Problemerne med bandekriminalitet i Sverige har nået et helt uholdbart niveau, og det må være den klare opgave for danske myndigheder og politikere at undgå, at det her i landet går samme vej. I den situation er det bemærkelsesværdigt, at min videreformidling af et dansk medies fejlcitering af den svenske statsminister i den sammenhæng forekommer at være den vigtigste historie for flere danske medier.

Ja, jeg har læst den svenske statsminister citeret i et dansk medie, og det citat kom til at indgå i min kommunikation i forbindelse med indledningen af opløsningssagen mod Bandidos. Det viste sig, at han var fejlciteret, og det er jeg da selvsagt ærgerlig over.

Berlingskes artikel 19. april er blot et ud af flere eksempler på en mediedækning, der hen over den seneste tid har kunnet få læserne til at tro, at det virkelige problem på den anden side af Øresund handler om form og semantik.

Det gør det bare ikke. Der er massive problemer med bandekriminalitet i Sverige. Svensk politi har vurderet, at 62.000 personer enten er en del af eller har forbindelse til kriminelle netværk. I Sverige har der i 2021-2023 i gennemsnit været 54 skuddrab pr. år. Og i sidste måned blev en familiefar skudt og dræbt for øjnene af sin 12-årige søn, som i øvrigt selv måtte ringe til politiet. Det er – uanset betegnelsen – en virkelig alvorlig situation, som den svenske regering jo også fuldt ud anerkender.

Det bør også være omdrejningspunktet for den aktuelle debat.

Back to top