Nye tal: Næsten halvdelen af registrerede bandemedlemmer er under 25 år | Justitsministeriet

Nye beregninger fra Justitsministeriet viser, at 46 pct. af registrerede bandemedlemmer er under 25 år, mens gennemsnitsalderen blandt registrerede bandemedlemmer er 26 år. Mandag mødes justitsminister Peter Hummelgaard med SSP-konsulenter og andre medarbejdere fra udvalgte kommuner for at drøfte den forebyggende indsats op til de kommende forhandlinger om en ny bandepakke.

Mandag mødes justitsminister Peter Hummelgaard med en række SSP-konsulenter og andre nøglemedarbejdere, der arbejder med forebyggelse af bandekriminalitet i politiet og kommuner.

De lokale indsatser og udfordringer, og ikke mindst kommunernes input til, hvordan den forebyggende indsats mod banderne kan styrkes, er på dagsordenen.

Justitsminister Peter Hummelgaard siger:

”Det gør et meget stort indtryk på mig, at så stor en andel af bandemedlemmerne er under 25 år. Jeg var selv teenager under rockerkrigen på Amager i 90’erne, og jeg kan huske, hvordan de forsøgte at rekruttere unge i ungdomsklubben. Involvering i bandemiljøet har vidtrækkende og skadelige konsekvenser for vores børn og unges fremtid, og derfor ligger det mig meget på sinde, at vi gør alt, hvad vi kan for at forhindre, at unge bliver en del af et forrået miljø”.

Justitsministeren forventer, at netop indsatsen over for rekruttering af børn og unge bliver en central del af forhandlingerne om en ny bandepakke.

”Jeg forventer, at rekruttering af børn og unge bliver et centralt tema under forhandlingerne, for vi skal have stoppet fødekæden til banderne. Jeg tror blandt andet, det vil give mening, at vi ser på, hvordan vi fokuserer og styrker SSP-samarbejdet yderligere, ligesom jeg er åben over for at se på, om vi skal kriminalisere rekruttering af børn og unge til kriminalitet. I dag ser jeg frem til at mødes med nogle af de dygtige medarbejdere i kommunerne og i politiet, som beskæftiger sig med det her hver dag, og høre om deres erfaringer og input til netop den forebyggende indsats.”

Fakta – rocker- og bandemedlemmernes alder*:

Ved udgangen af 2022 var:

  • 46 pct. af registrerede bandemedlemmer yngre end 25 år
  • 11 pct. af registrerede rockere yngre end 25 år
  • gennemsnitsalderen på registrerede bandemedlemmer 26 år
  • gennemsnitsalderen på registrerede rockere 39 år

*Opgørelsen er udarbejdet i marts 2023 og bygger på data fra Politiets Efterforskningsstøttedatabase (PED).

Pressekontakt

Presse- og kommunikationsrådgiver
Mobil: 29 63 25 39
Back to top