Lovforslag om nye værktøjer til politiet i kampen mod Pusher Street – nu skal Folketinget tage stilling | Justitsministeriet

Justitsminister Peter Hummelgaard fremsatte den 14. november 2023 et lovforslag, som skal give politiet mulighed for at udpege målrettede skærpede strafzoner, hvor der skal være dobbeltstraf for handel med og besiddelse af ulovlige stoffer og for at overtræde såkaldte zoneforbud. Lovforslaget fremsættes i kølvandet på en række voldelige overfald på Christiania den seneste måned, og skal behandles i Folketinget i dag.

Pusher Street på Christiania har i årtier været arnested for åbenlys organiseret narkokriminalitet. Det er blandt andet kriminelle bandegrupperinger, der står bag handlen med ulovlige stoffer, som har ført vold, drab og utryghed med sig. Alene den seneste måned har der været flere eksempler på voldelige overfald på Christiania.

Derfor vil regeringen give politiet mulighed for at udpege en målrettet skærpet strafzone i områder som for eksempel Pusher Street på Christiania, hvor der foregår åbenlys og organiseret handel med ulovlige stoffer, så alle, der tager del i handlen, kan se frem til hårdere straffe.

”Narkokriminaliteten på Pusher Street trækker et blodigt spor af afstumpet vold og brutale drab efter sig. Så sent som forrige søndag var der endnu et overfald på Christiania, for knap tre uger siden fik politiet meldinger om et knivstikkeri, og i oktober var der endnu et brutalt overfald. Det bekræfter mig kun i, at Pusher Street, som vi kender den i dag, skal lukkes – og det er afgørende, at vi fra politisk hold giver politiet de værktøjer, de har brug for, i kampen mod banderne og deres handel med ulovlige stoffer. Med de nye tiltag vil regeringen slå hårdt ned på de organiserede narkokriminelle og netop give politiet endnu flere værktøjer i kampen mod banderne,” siger justitsminister Peter Hummelgaard (S).

Men en massiv politiindsats kan ikke stå alene, understreger justitsministeren:

”Der findes ikke snuptagsløsninger hvad angår Pusher Street på Christiania. En massiv politiindsats kan ikke stå alene, hvis vi skal lykkes med at lukke Pusher Street permanent. Det er afgørende, at vi forandrer området fysisk og sætter noget andet i stedet – for eksempel butikker eller almene boliger. Samtidig er vi nødt til at mindske efterspørgslen på ulovlige stoffer på Christiania. Derfor er lovforslaget også et klart signal til køberne, der – ligesom sælgerne – kan se frem til hårdere straffe for overtrædelser begået inden for en målrettet skærpet strafzone. For som køber er man med til at holde gang i rockernes og bandernes kriminelle forretning og den brutale vold, der følger med – og det skal folk simpelthen holde sig langt væk fra,” siger justitsministeren.

Lovforslaget vil have mærkbare konsekvenser for både købere og sælgere af ulovlige stoffer. For eksempel vil købere af ulovlige stoffer som udgangspunkt skulle straffes med fængsel allerede anden gang, de tages i en overtrædelse i en målrettet skærpet strafzone. Ligesom bøden fordobles første gang, der sker en overtrædelse i zonen. Det betyder, at førstegangstilfælde af besiddelse af helt små mængder hash kan straffes med 4.000 kroner i stedet for 2.000 kroner, som det er i dag.

Samtidig lægger regeringen op til at fordoble straffen for at overtræde de zoneforbud, som politiet i dag har mulighed for at udstede til blandt andet personer, som tager del i den organiserede hashhandel.

Det vil for eksempel betyde, at straffen for at overtræde et zoneforbud første gang fremover som udgangspunkt straffes med 14 dages ubetinget fængsel mod 7 dage i dag. Og straffen vil kunne fordobles yderligere, hvis overtrædelsen sker i en målrettet skærpet strafzone.

Herudover foreslår regeringen at udvide muligheden for at varetægtsfængsle personer, der overtræder et zoneforbud, så politiet får de bedste forudsætninger for at fjerne de personer, der deltager i hashhandel, fra gaden.

Læs lovforslaget her.

Baggrund

  • Lovforslaget ventes at kunne træde i kraft 1. januar 2024.
  • Regeringen indgår i et samarbejde med politiet, Københavns Kommune og christianitterne om en samlet plan, der fysisk skal ændre området omkring Pusher Street med for eksempel butikker eller almene boliger. Planen skal også bidrage til at skabe et trygt miljø, der tiltrækker andre gæster end dem, der besøger Pusher Street i dag.

Pressekontakt

Presse- og kommunikationsrådgiver
Mobil: 21 51 91 12
Back to top