Fælles om fodbold: Aftale om en styrket indsats mod hooligans | Justitsministeriet

Den seneste tids episoder med vold og uro i forbindelse med fodboldkampe har gjort det klart, at der er behov for at sætte målrettet og koordineret ind mod den ene procent, der ødelægger det for de 99 procent. Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er enige om at gennemføre de forslag, der har været enighed om i en ekspertgruppe med fodboldens aktører. Det indebærer bl.a., at utryghedsskabende personer skal kunne bortvises fra stadion, og at det skal være lettere at give karantæne til uromagere.

Dansk fodbold har i den seneste tid været præget af flere uroligheder både før, under og efter afvikling af fodboldkampe. Det er fuldstændigt uacceptabelt.

På den baggrund nedsatte justitsministeren i august 2022 en arbejdsgruppe med følgende deltagere: Rigspolitiet, Østjyllands Politi, Københavns Vestegns Politi og Københavns Politi, Divisionsforeningen, Dansk Boldspil-Union, Danske Fodboldfans, Superligaklubberne AGF Fodbold, Brøndby IF og F.C. København samt de hertil tilknyttede officielle fanklubber.

Ekspertgruppen har nu afleveret sine anbefalinger. Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er på den baggrund enige om så vidt muligt at gennemføre de forslag, der har været enighed om i ekspertgruppen. Justitsministeren vil i den kommende folketingssamling fremsætte et lovforslag, der indeholder de nødvendige forslag til ændringer.

Justitsminister Mattias Tesfaye:

”En tur på stadion er ikke det samme som en tur i operaen. Der skal være plads til højlydt engagement og en levende fankultur. Men vold og hærværk er totalt uacceptabelt. Vi skal have hooligans ud af stadion, og der skal passes bedre på politiet, kontrollørerne og tilskuere. Jeg vil gerne takke ekspertgruppen for dens anbefalinger, som et bredt flertal i Folketinget nu vil arbejde for at gøre til virkelighed. Det er tiltag, der skal være med til at sætte en stopper for den ene procent fodboldbøller, så fodboldfesten forbliver en fest for de 99 procent.”

Morten Dahlin (Venstre):

“Hooligans er en skamplet på fodbolden. De har intet at gøre med fans og de ødelægger det for de tusindvis af fredelige tilhængere der bare gerne vil støtte deres klub. Derfor har vi fra Venstres side længe efterspurgt en hårdere kurs over for de voldelige hooligans. Denne aftale er et fint skridt i den rigtige retning.”

Karina Lorentzen Dehnhardt (Socialistisk Folkeparti):

”Det hører ikke hjemme i fodbold, at der slås med politiet eller andre fangrupperinger. Det er utrygt for de mange, der gerne vil en ordentlig fankultur. Derfor er det fint, at der nu er afleveret et sæt anbefalinger og initiativer fra både politi og fangrupper til løsninger. Det vil vi i SF gerne bakke op om.”

Britt Bager (Det Konservative Folkeparti):

”For de fleste handler det at gå ind og se en fodboldkamp om at hygge sig, se noget god bold, drikker en fadøl og spise en grillpølse. Derfor skal vi sørge for at have skrappe regler, så politiet og klubberne har de helt rigtige redskaber til at udelukke ballademagerne fra stadion. Den seneste tid har vist, at der er et reelt behov for at få skærpet hooligan reglerne, derfor er det stærkt at aktørerne har arbejdet sammen i ekspertgruppen og nu selv er kommet med anbefalinger.”

Peter Skaarup og Karina Adsbøl (Danmarksdemokraterne):

”Danmarksdemokraterne bakker vi helhjertet op bag den nye lovpakke, der skal sætte ind mod hooliganisme og voldelig adfærd på de danske stadions. Vi ønsker især en konsekvent indsats mod maskeringer, brug af ulovligt fyrværkeri (pyro) samt udøvelse af vold, hvilket skal udløse lange og konsekvente straffe samt i grove tilfælde udelukkelse på livstid ift. at kunne blive lukket ind på et dansk fodboldstadion. Vi er af den overbevisning, at netop denne sanktion, er den mest virkningsfulde ift. at stoppe de voldelige hooligans.” 

Susanne Eilersen (Dansk Folkeparti):

“Jeg er meget glad for den aftale, vi har fået lavet. Det er utrolig vigtigt, at vi får sat ind over for hooligans og fodboldvold, for det skal gerne være en glædelig begivenhed for alle at tage en tur på stadion. Fodbold skal være med til at samle os, ikke splitte os. Derfor er det godt, at vi nu får gennemført nogle initiativer, der vil straffe dem, der begår vold og hærværk, så resten kan få en bedre og mere tryg oplevelse.”

Mette Thiesen (Nye Borgerlige):

”Fodbold er noget, der virkelig kan bringe danskerne sammen. Danske fans er generelt kendt for at være roligans – ikke hooligans. Sådan skal det fortsat være. Man skal som fan kunne iklæde sig sit holds spillertrøje uden at opleve trusler og afstumpet adfærd. Forældre skal kunne tage deres børn med på stadion uden at frygte vold og hærværk. Der skal slås benhårdt ned på de få tosser, hvis afstumpede opførsel, ødelægger det for de mange. Derfor bakker Nye Borgerlige selvfølgelig også op om denne aftale.”

Se ekspertgruppens afrapportering her og aftaletekst her.

Læs den årlige fodboldstatistik fra politiet her.

Pressekontakt

Presse- og kommunikationsrådgiver
Mobil: 30 12 63 46
Back to top