Enigt Folketing bag ny forenklet knivlov | Justitsministeriet

Regeringen har med støtte fra alle Folketingets partier i dag vedtaget en helt ny knivlov, hvor kursen skærpes over for knive i nattelivet. Samtidig lempes reglerne for lovlydige borgere, så man ikke skal bekymre sig om at overtræde loven, når man tager en kniv med på jagt eller fisketur.

Folketinget har i dag vedtaget den nye knivlov, som justitsminister Søren Pind varslede sidste sommer. Den nye lov skal på den ene side lempe reglerne for brug af knive til fornuftige dagligdags gøremål og på den anden side skærpe kursen mod knive i bl.a. nattelivet og kriminelle miljøer.

 

Justitsminister Søren Pind siger:

”At få rettet op på knivloven har været en mærkesag fra dag ét for mig som justitsminister. Nu rammer vi de kriminelle og knivene i nattelivet, men spænder ikke længere ben for f.eks. spejdere eller jægere, som tager på fisketur eller går på jagt. Den nye lov er blevet til i samarbejde med både jægerne, fiskerne, spejderne, friluftsfolket og de andre partier i blå blok, og jeg er glad og stolt over den brede opbakning, vi har fået fra resten af Folketinget til den nye knivlov.

 

Justitsministeriet sendte kort før jul 2015 et lovforslag i offentlig høring. Det skete på baggrund af længere tids kritik af de nuværende regler om knive, som på nogle punkter kriminaliserer besiddelsen af visse knive, som er egnede til brug ved bl.a. jagt, fiskeri og erhvervsudøvelse, mens andre farlige knive er tilladte at bære alle steder – også i nattelivet.

Den nye knivlov samler og forenkler reglerne om knive og blankvåben mv. i en ny og selvstændig hovedlov. Enhåndsbetjente foldeknive vil med vedtagelsen af den nye lov ikke længere blive kategoriseret som særligt farlige knive, det er forbudt at besidde, herunder på egen bopæl, uden tilladelse fra politiet. Herudover udvides princippet om, at knive kun må medbringes på offentlige steder mv., når der er et anerkendelsesværdigt formål, til at omfatte alle knive og blankvåben.

Som et led i en øget indsats for at bekæmpe knivvold indføres der også en betydelig strafskærpelse for personer, som tidligere er dømt for vold mv., og som bærer kniv på steder, hvor der erfaringsmæssigt er høj risiko for vold, f.eks. i nattelivet eller kriminelle miljøer.

Samtlige af Folketingets partier, bortset fra de nordatlantiske folketingsmedlemmer, har i dag vedtaget lovforslaget.

 

Loven træder i kraft den 1. juli 2016.

Læs lovforslaget her.

Pressekontakt

For yderligere spørgsmål, kontakt pressevagten.
Back to top