Ministre modtager handlingsplan med 10 initiativer, der skal forhindre fangeflugter | Justitsministeriet

En ny handlingsplan mod fangeflugter, som justitsminister Nick Hækkerup og sundhedsminister Magnus Heunicke nu har modtaget, viser en sikkerhedsrisiko for fangeflugter, når de indsatte af forskellige årsager opholder sig uden for kriminalforsorgens institutioner. Handlingsplanen ser derfor bl.a. på udfordringer med transport af fanger og deres ophold på bl.a. retspsykiatriske afdelinger.

En alvorlig fangeflugt i Slagelse i slutningen af 2019, hvor flere medarbejdere på Retspsykiatrisk Afdeling blev truet med våben af et surrogatfængslet bandemedlem, er afsættet for en handlingsplan mod fangeflugter, som justitsminister Nick Hækkerup og sundhedsminister Magnus Heunicke nu har modtaget.

Handlingsplanen er bestilt af justitsministeren og udarbejdet af Rigspolitiet, Rigsadvokaten og Direktoratet for Kriminalforsorgen med inddragelse af regionerne. Den indeholder 10 initiativer, som myndighederne foreslår for at komme problemet med fangeflugter til livs.

Blandt initiativerne er oprettelsen af særlige pladser for undvigelsestruede personer i kriminalforsorgen til brug for psykiatriske udredninger. Dertil kommer flere initiativer målrettet forholdene i psykiatrien, heriblandt bedre muligheder for at foretage sikkerhedskontroller med brug af eksempelvis metaldetektorer. Der foreslås derudover øget brev- og besøgskontrol og bedre muligheder for at afskære besøg til bandemedlemmer. Endelig indeholder handlingsplanen også et initiativ om øget udveksling af oplysninger mellem myndigheder og øget brug af håndjern og andre sikringsmidler, når indsatte skal transporteres.

Myndighederne konkluderer i handlingsplanen, at den største trussel i forbindelse med fangeflugter kommer fra varetægtsarrestanter og afsonere i lukkede fængsler og arresthuse, og at risikoen for fangeflugter er størst, når myndighederne af forskellige årsager skal håndtere denne gruppe af personer uden for institutionerne.

Handlingsplanen fokuserer derfor på de sikkerhedsmæssige forhold i lukkede fængsler og arresthuse og på psykiatriske afsnit, der huser de surrogatanbragte varetægtsarrestanter, samt på hvordan transporten af de indsatte kan begrænses og sikres bedre.

Kriminalforsorgen og politiet har siden undvigelsen fra Slagelse allerede iværksat en række andre tiltag for bl.a. at forbedre kommunikationen mellem myndighederne. Også efter flugtforsøget fra Herstedvester fængsel i år, er der taget en række akutte sikkerhedstiltag i de lukkede fængsler.

Justitsminister Nick Hækkerup udtaler:

Det er en grundpille i vores retssystem, at dømte skal tage deres straf og udstå den. Alene af den grund skal vi sætte ind for at forhindre fangeflugter, og der er samtidig et meget betydeligt hensyn at tage til de medarbejdere, der risikerer at blive involveret i en fangeflugt. Medarbejdere, som blandt andet går på arbejde for at sikre trygheden for andre. Vi har de seneste år set flere meget alvorlige eksempler på, at brutale fangeflugter kan finde sted, og derfor er det helt nødvendigt, at vi får rettet op på sikkerheden – både i og uden for fængslerne. Jeg vil nu hurtigst muligt iværksætte de initiativer, der ikke kræver lovændringer, mens jeg til efteråret vil fremsætte lovforslag til opfølgning på de initiativer i handlingsplanen, der kræver lovgivning.”

Sundhedsminister Magnus Heunicke udtaler:

”Det er helt afgørende, at ansatte i psykiatrien kan gå på arbejde uden at frygte for deres sikkerhed. Vi skal undgå eksempler som det i Slagelse, hvor en bandeleder flygtede fra retspsykiatrisk afdeling under en voldsom befrielsesaktion. Hverken patienter eller ansatte kan være tjent med at skulle gennemleve den slags. Derfor er det vigtigt, at der nu kommer en række initiativer, der skal højne sikkerheden på de retspsykiatriske afdelinger. Det ser jeg frem til at arbejde videre med.”

 

Handlingsplanen er oversendt til Folketingets Retsudvalg samt Sundhedsudvalget og kan læses her.

Her ses en liste over handlingsplanens 10 initiativer:

  1. Grundigere visitation, så det hurtigere kan afklares, om en person bør tilbydes behandling og undersøgelse i psykiatrien
  2. Oprettelse af særlige pladser i kriminalforsorgen til særligt undvigelsestruede personer og/eller personer, som har en negativ stærk styrende adfærd, hvor der kan foretages en psykiatrisk udredning forud for en eventuel varetægtsfængsling i surrogat på en psykiatrisk afdeling
  3. Styrket fokus på sikkerhed ved ledsagede udgange
  4. Øget udveksling af oplysninger mellem myndigheder, så forskellige myndigheder og institutioner har den samme og nødvendige viden om sikkerhedsniveauet
  5. Bedre muligheder for at foretage sikkerhedskontroller i psykiatrien
  6. Særlige regler for afsnit for surrogatanbragte i psykiatrien
  7. Øget anvendelse af brev- og besøgskontrol
  8. Bedre muligheder for at afskære besøg til bandemedlemmer, der er varetægtsfængslet eller i surrogat
  9. Øget brug af videoretsmøder
  10. Øget hjemmel til brug af håndjern og andre sikringsmidler over for indsatte under transport

Pressekontakt

For yderligere spørgsmål, kontakt pressevagten.
Back to top