Justitsministeriet offentliggør rapport om evaluering af PET-loven | Justitsministeriet

Evalueringsrapporten er sendt til Folketinget og vil blive inddraget i forbindelse med kommende drøftelser om en revision af PET-loven. Justitsministeriet har udarbejdet rapporten med bidrag fra Politiets Efterretningstjeneste (PET), Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) og to uafhængige udenlandske efterretningseksperter, ligesom både Institut for Menneskerettigheder og Justitia har afgivet bidrag.

Justitsministeriet har som forudsat i bemærkningerne til PET-loven udarbejdet rapporten med henblik på at indhente erfaringer med PET-loven, erfaringer om PET’s overholdelse af lovgivningen samt lovgivningens betydning for kvaliteten og effektiviteten af PET’s opgavevaretagelse.

Evalueringen skal sammen med bl.a. FE-kommissionens beretning være med til at danne udgangspunkt for politiske drøftelser om en kommende revision af PET-loven.

Justitsminister Mattias Tesfaye siger:

”Der skal være tillid til vores efterretningstjenester, og en af forudsætningerne for den tillid er, at der er demokratisk forankret kontrol. Det er samtidig afgørende, at vores efterretningstjenester effektivt kan varetage deres opgaver. For kun ved at have stærke og effektive efterretningstjenester kan vi beskytte Danmark og vores allierede mod dem, der vil os det ondt. Det er balancen mellem de hensyn, vi skal finde i den kommende revision af PET-loven. Regeringen kommer naturligvis til at inddrage erfaringerne fra evalueringen i dette arbejde, som jeg kommer til at drøfte med forligskredsen bag PET-loven.”

Hovedkonklusioner

Det er Justitsministeriets overordnede vurdering, at den nuværende retlige ramme for PET’s arbejde generelt er velfungerende og understøtter en effektiv efterretningstjeneste og tilsyn hermed.

Samtidig peger evalueringen på, at der på visse områder er anledning til at overveje, om der bør foretages en revision af bestemmelserne i PET-loven.

Det fremgår således bl.a. af rapporten, at der i lyset af ændringerne i trusselsbilledet og den teknologiske udvikling, herunder digitaliseringen af samfundet, er anledning til at kigge nærmere på de overordnede rammer for, hvordan PET indsamler og behandler store datamængder, således at PET også fremover effektivt kan varetage sine opgaver med bl.a. at forebygge, efterforske og modvirke forbrydelser mod statens selvstændighed og sikkerhed.

Der peges i den forbindelse på, at en eventuel udvidelse af PET’s adgang til at indsamle og behandle store datamængder ledsages af de nødvendige beskyttelses- og kontrolforanstaltninger. Bl.a. i form af et effektivt tilsyn hermed.

Endvidere fremgår det, at der ligeledes er anledning til mere generelt at se nærmere på rammerne for tilsyn med PET, ligesom der som led i arbejdet med en revision af PET-loven bl.a. vil blive set på relationen mellem Folketingets Udvalg vedrørende Efterretningstjenesterne og forsvarsministeren og justitsministeren, herunder i forhold til Tilsynet.

Den fulde rapport kan tilgås her:  Justitsministeriets rapport om erfaringerne med PET-loven

Pressekontakt

Presse- og kommunikationsrådgiver
Mobil: 29 63 25 39
Back to top