Lovforslag
L 85: Forslag til lov om undersøgelse af beslutningen om hjemsendelse af ledende medarbejdere i Forsvarets Efterretningstjeneste
Lovforslaget er fremsat den 29. marts 2023.
Formålet med lovforslaget er at skabe det retlige grundlag for at nedsætte en særlig undersøgelseskommission, der vil have til opgave at undersøge forløbet vedrørende tjenestefritagelsen af de fem medarbejdere, der blev tjenestefritaget på baggrund af den kritik, der blev rejst af Tilsynet med Efterretningstjenesterne i august 2020. Kommissionen skal i den forbindelse undersøge, om der i forbindelse med tjenestefritagelsen blev varetaget usaglige hensyn.
Det foreslås med lovforslaget, at den særlige undersøgelseskommission skal bestå af tre medlemmer, der udpeges af justitsministeren. Formanden og de øvrige medlemmer vil efter forslaget skulle udpeges efter indstilling fra præsidenten for Vestre Landsret og skal være uvildige og uafhængige af myndigheders og personer, hvis forhold er omfattet af undersøgelsen. Lovforslaget indeholder desuden regler om undersøgelseskommissionens opgaver, tilrettelæggelsen af undersøgelsen mv., oplysnings- og vidnepligt, de berørte personers retsstilling (retssikkerhedsgarantier), tavshedspligt, undersøgelseskommissionens beslutninger og domstolsprøvelse heraf.
Af hensyn til at skabe mulighed for offentlighed om resultaterne af undersøgelsen foreslås det, at kommissionen vil skulle afgive en beretning, som skal udarbejdes og offentliggøres i en form, som ikke indeholder informationer, der vil kunne skade forholdet til fremmede magter, statens sikkerhed eller tredjemand.
Lovforslaget er tilgængeligt i sin helhed her: www.retsinformation.dk/eli/ft/202222L00085
L 86: Forslag til lov om ændring af lov om sikkerhed ved bestemte idrætsbegivenheder (Styrket indsats mod hooligans)
Lovforslaget er fremsat den 29. marts 2023.
Lovforslaget har til formål at implementere dele af aftalen Fælles om fodbold: Aftale om en styrket indsats mod hooligans, som den daværende regering (Socialdemokratiet), Venstre, Moderaterne, Socialistisk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige indgik den 2. oktober 2022. Aftalen bygger på en række anbefalinger fra en ekspertgruppe med deltagere fra politiet, Divisionsforeningen, Dansk Boldspil-Union, Danske Fodboldfans, superligaklubberne AGF, Brøndby IF og F.C. København samt deres officielle fanklubber, som blev nedsat i august 2022 med det formål at drøfte nye tiltag, der kan dæmme op for uroligheder og kriminalitet i forbindelse med visse fodboldkampe.
Med lovforslaget foreslås det at udvide listen over strafbare handlinger, der kan føre til meddelelse af generel karantæne. Det foreslås desuden, at det skal være nemmere at meddele generel karantæne ved visse grovere strafbare handlinger. Det foreslås i tillæg til ekspertgruppens anbefalinger, at straffelovens §§ 119 b, stk. 1, (angreb med genstande mod personer i offentlig tjeneste), 260, stk. 1, (ulovlig tvang) og 288 (røveri) samt lov om knive og blankvåben m.v. tilføjes listen over strafbare handlinger, der kan give generel karantæne.
Det foreslås endvidere at give politiet hjemmel til at videregive oplysninger om personer til idrætsklubberne til brug for tildeling eller håndhævelse af private karantæner (klubkarantæner).
Herudover foreslås det, at politiet får hjemmel til at bortvise personer, der udviser utryghedsskabende adfærd i forbindelse med bestemte idrætsbegivenheder, fra det sted, hvor idrætsbegivenheden afholdes. Det foreslås, at muligheden for at bortvise personer alene kan bruges ved højrisikokampe.
Endelig foreslås det, at politiet forud for afviklingen af en bestemt idrætsbegivenhed skal kunne give påbud om, at tilskuere på bestemte tilskuersektioner skal tilbageholdes på det sted, hvor idrætsbegivenheden afholdes, efter idrætsbegivenhedens afvikling. Det foreslås, at der alene kan gives påbud ved højrisikokampe.
Lovforslaget er tilgængeligt i sin helhed her: www.retsinformation.dk/eli/ft/202222L00086
L 87: Forslag til lov om ændring af lov om indsamling m.v. (Ændring af Indsamlingsnævnets sammensætning, øgede kontrolmuligheder m.v.)
Lovforslaget er fremsat den 29. marts 2023.
Lovforslaget har til formål at gennemføre en række ændringer, der skal styrke kontrollen og tilsynet på indsamlingsområdet i lyset af den digitale udvikling.
Det foreslås bl.a. at give Indsamlingsnævnet mulighed for at meddele afslag på ansøgninger om etårige indsamlingstilladelser, hvis forhold ved tidligere indsamlinger giver anledning til at formode, at loven eller bestemmelser udstedt i medfør af loven ikke vil blive fulgt. Indsamlingsnævnet vil desuden kunne tilbagekalde allerede meddelte tilladelser under de samme omstændigheder.
Det foreslås endvidere at ændre Indsamlingsnævnets sammensætning, så et af de to medlemmer, som Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation (ISOBRO) indstiller, fremover indstilles af Erhvervsministeriet.
Herudover foreslås det at give justitsministeren bemyndigelse til at fastsætte regler om, at indsendelse af regnskaber skal ske ved anvendelse af den digitale løsning, som Civilstyrelsen stiller til rådighed (digital selvbetjening).
Lovforslaget er tilgængeligt i sin helhed her: www.retsinformation.dk/eli/ft/202222L00087
Bekendtgørelse
Bekendtgørelse nr. 337 af 28. marts 2023 om generel og udifferentieret registrering af trafikdata fra og med den 30. marts 2023 til og med den 29. marts 2024 og opbevaring til og med den 29. marts 2025.
Bekendtgørelsen er offentliggjort i Lovtidende den 29. marts 2023 og trådte i kraft den 30. marts 2023.
Bekendtgørelsen fastsætter regler, der pålægger udbydere at foretage generel og udifferentieret registrering og opbevaring af trafikdata (logning), idet der foreligger tilstrækkeligt konkrete omstændigheder, der giver anledning til at antage, at Danmark står over for en alvorlig trussel mod den nationale sikkerhed, som må anses for at være reel og aktuel eller forudsigelig, jf. bekendtgørelsens bilag 1. Reglerne om generel og udifferentieret registrering af trafikdata vil gælde fra og med den 30. marts 2023 til og med den 29. marts 2024. Oplysningerne vil skulle opbevares i et år fra registreringstidspunktet.
Bekendtgørelsen er tilgængelig i sin helhed her: www.retsinformation.dk/eli/ft/B20230033705