600 afviste asylansøgere udsendt i 2014

I 2014 blev der udsendt omkring 600 afviste asylansøgere, viser Rigspolitiets nye udsendelsesredegørelse. Det er det tredjehøjeste antal udsendelser i de sidste ti år.

Rigspolitiets status på arbejdet med udsendelse af afviste asylansøgere i 2014 er nu klar. Redegørelsen viser, at politiet i 2014 udsendte ca. 600 personer. Det er flere udsendelser end i perioden 2006-2012.

2013 var et usædvanligt år med en stor tilstrømning af bl.a. serbere. Der blev sat effektivt og konsekvent ind over for de mange åbenbart grundløse ansøgninger, og siden har Danmark modtaget væsentligt færre asylansøgere fra Serbien. Det afspejler sig naturligvis i udsendelsestallet.

 

Oversigt over antal udsendelser af afviste asylansøgere fra 2005-2014:

tabel.jpg

Justitsminister Mette Frederiksen udtaler:

”Regeringen gør en stor indsats for, at personer, der har fået afslag på asyl, bliver sendt hjem. Vi har lige åbnet et særligt udrejsecenter, som kommer til at sætte yderligere skub i udsendelsesarbejdet. Jeg er tilfreds med, at antallet af udsendelser i 2014 er på det tredjehøjeste niveau set over de seneste ti år.

Men det er ikke nogen nem opgave. Fra dansk side gør vi meget, men arbejdet med at sende afviste asylansøgere hjem er i stor udstrækning afhængigt af ydre omstændigheder og aftaler med oprindelseslandene.”

Udsendelsesredegørelsen viser endvidere, at antallet af afviste asylansøgere i udsendelsesposition er det højeste i 10 år – cirka 1.690 personer. Det bemærkes, at Danmark i 2014 oplevede en stor stigning i antallet af asylansøgere.

 

Styrkelse af udsendelsesarbejdet

Afviste asylansøgere skal som udgangspunkt udrejse frivilligt. De, der ikke gør det, skal sendes ud med politiets hjælp. Regeringen har sammen med Enhedslisten, SF og Liberal Alliance besluttet at etablere en ny midlertidig økonomisk støtteordning for at motivere afviste asylansøgere til at rejse frivilligt hjem, og i februar 2015 er der blevet åbnet et udrejsecenter for at styrke politiets udsendelsesarbejde.

Et vellykket udsendelsesarbejde afhænger meget af, at de lande, som asylansøgerne kommer fra, er villige til at tage deres egne statsborgere tilbage. Redegørelsen viser, at samarbejdet med Afghanistan er særdeles velfungerende, men regeringen lægger også et vedvarende pres på de lande, der nægter at tilbagetage deres egne statsborgere.

Læs hele politiets udsendelsesredegørelse for 2014 her.

Kontakt

Journalister kan for yderligere information kontakte presse- og kommunikationsrådgiver Anne Rosa Simonsen, [email protected], tlf. 4016 9917.