Bekymringen for vold og kriminalitet er rekordlav

Andelen af danskere, der bekymrer sig for vold og kriminalitet, er rekordlav. Forude ligger dog stadig en vigtig opgave eksempelvis i forhold til bekæmpelsen af den organiserede kriminalitet, understreger justitsminister Morten Bødskov.

Danskernes bekymring for vold og kriminalitet er rekordlav.

I 2011 bekymrede kun 31,5 procent af danskerne sig meget for vold og kriminalitet.  Det er markant lavere end midt i 90’erne, hvor omkring to ud af tre var bekymrede. I år 2000 lå bekymringen for vold og kriminalitet på godt 50 procent.

Det viser en netop offentliggjort analyse fra Justitsministeriets Forskningskontor.

 

Flere ikke bekymrede danskere

Som noget nyt beskæftiger analysen fra Justitsministeriet sig også i år med andelen af danskere, der siger, at de slet ikke bekymrer sig for vold og kriminalitet.  Her viser analysen, at der i slutningen af 90’erne var fem procent, der slet ikke bekymrede sig. I 2011 var denne andel vokset til 15 procent.

Justitsminister Morten Bødskov glæder sig over den positive udvikling. Men understreger samtidig, at regeringen stadig har en stor opgave foran sig i bekæmpelsen af kriminalitet. 

”I regeringen har vi et ønske om at skabe et endnu tryggere samfund med mindre kriminalitet. Eksempelvis vil vi gøre en særlig indsats i forhold til den organiserede kriminalitet, der udgør en alvorlig trussel mod vores samfund, vores værdier og vores tryghed. Det bliver ikke nogen let opgave, men det er en nødvendig opgave, som vi prioriterer højt,” siger justitsminister Morten Bødskov.

Han fremhæver, at regeringen i efteråret indgik en bred aftale om politiets økonomi i de kommende år. Aftalen betyder, at politiet nu opretter en ny bande taskforce i Vestdanmark. Samtidig bevares taskforcen i Karlslunde, der har bidraget til, at en femtedel af landets rocker- og bandemedlemmer i dag sidder i fængsel.

”Det er vigtigt, at vi hele tiden er i hælene på de hårdkogte kriminelle. Rockere og bander skal konsekvent efterforskes og retsforfølges.  I 2012 har Rigspolitiet da også sat et mål om, at der hele tiden skal sidde mindst 300 rockere og bandemedlemmer fængslet, ” siger Morten Bødskov.

Læs analysen af bekymringen for vold og kriminalitet i 2011 her.

Eventuelle spørgsmål kan rettes til forskningschef Britta Kyvsgaard, telefon 7226 8440 eller kommunikationschef Emil Melchior, telefon 4037 6737.