Min dagsorden for 2018 er den nære tryghed

Bragt i Midtjyllands Avis 1. juni 2018

Det er helt afgørende, at man kan føle sig tryg, uanset hvor man befinder sig i Danmark. Hele vejen fra Thy til Nordsjælland. Derfor er mit fokus for 2018, at vi i fremtiden husker og prioriterer den tryghedsskabende og borgernære politiindsats. Selvom jeg er justitsminister for hele landet, så er jeg nu en gang valgt i Jylland – nærmere betegnet Vestjyllands Storkreds. Derfor ved jeg i særlig grad, hvor betydningsfuld den lokale politiindsats er for lokalsamfundene rundt i landet.

Det er ingen hemmelighed, at vores politi har været spændt hårdt for de seneste par år. Bandekrig, terrortrussel og grænsekontrol har – og i øvrigt fuldt berettiget – trukket hårdt på politiets ressourcer. Det er klart, at når vi står over for så alvorlige begivenheder eller trusler, der direkte udfordrer danskernes sikkerhed og tryghed, skal politiet landet over træde til og hjælpe. Vi har set en ekstraordinær politiindsats, der har krævet betydelig assistance fra blandt andet politikredse i Jylland til København.

Jeg er stolt over at være justitsminister i et land, hvor vi har et stærkt politi, der straks rykker ud, når der opstår alvorlige og farlige hændelser. Men vi må ikke glemme den nære politiindsats i farten.

Det er nemlig min opfattelse, at vi nu står et sted, hvor det, vi mangler, er det mere borgernære politi. Når jeg som justitsminister har talt med borgere, borgmestre eller andre fra vores mange lokalsamfund, har jeg mødt en stor forståelse for, at politiet har været særlig hårdt prøvet de seneste år. Men de har heller ikke lagt skjul på, at de savnede at se mere politi i hverdagen. For vi må ikke glemme, at politiet er til for at skabe tryghed i hele Danmark, og det er grundlæggende vigtigt for mig, at man kan føle sig tryg og beskyttet af politiet, selvom man ikke bor et sted, hvor kuglerne flyver om ørerne på en.

Derfor har vi i regeringen gennemført en række initiativer for at styrke politiet. Initiativer der til sammen frigør ca. 700 betjente til operativt arbejde, giver 345 politikadetter og tilfører 600 ekstra betjente til politiet. De 600 betjente svarer omtrent til antallet af betjente i Fyns Politi.

Vi uddanner politibetjente som aldrig før. Alene i 2016 og 2017 optog vi i alt omkring 1.350 politistuderende på Politiskolen, og de store optag fortsætter. De jyske og fynske betjente er nu stort set tilbage i deres egne politikredse, hvilket har været en klar målsætning fra min og regeringens side.

Vi har haft denne diskussion før, dog med en lidt anden vinkel: I forbindelse med kommunalreformen har vi gentagne gange hørt, at borgerne i mindre samfund føler sig overset og forladt. Det, mener jeg, er et alvorligt problem, som vi bliver nødt til at forholde os til. Ligesom vores politi er og skal være for hele landet, er vi også regering for hele landet.

Med de tiltag, regeringen har taget de seneste år, styrkes politiet markant. Seneste eksempel er de ekstra ressourcer, vi tilførte politiet på finansloven for 2018. Derfor kan jeg med ro i stemmen konstatere, at vi forude ser et forstærket og mere ressourcestærkt politi, som kan løse opgaverne. Både de store, nationale opgaver, men i særdeleshed også de mindre, borgernære opgaver.