Vi strammer jerngrebet om bandekonflikten i Aarhus

Debatindlæg af justitsminister Søren Pape Poulsen bragt i Aarhus Stiftstidende den 1. juli 2017.

 

En flok vanvittige mennesker står for tiden bag bandeskyderier i Aarhus.

Det er voldsomt utrygt for beboerne i byen, og vi skal på ingen måde finde os i den slags opførsel. Borgernes tryghed er alfa og omega, og derfor har jeg fra første færd lagt en hård kurs for at bekæmpe de kriminelle bander.

Politiet er massivt til stede i området og prioriterer det her meget højt, og Østjyllands Politi får naturligvis hjælp med mandskab fra andre politikredse, når der er behov for det. Dansk politi er ét politi - og det er helt naturligt, at når man har en udfordring i den ene del af landet, så kan man sende mandskab til den kreds, der beder om det. Og jeg kan love, at politiet gør alt, hvad de kan.

Indsatsen er øget, betjentene patruljerer intensivt i området og har allerede anholdt en række personer, og nu er der indført visitationszone i Aarhus Vest, så politiet kan visitere folk for våben. Samtidig sætter vi fra politisk side hårdt ind for at bekæmpe rocker-og bandemedlemmernes hensynsløse adfærd.

Min første store opgave som justitsminister har været at stå i spidsen for at gennemføre en bandepakke med 35 initiativer.

En stor del af dem træder i kraftnu her lørdag den 1. juli.

Vi skærper bl. a. straffen med 50 pct. for skyderier i det offentlige rum, og vi har samtidigt fordoblet minimumsstraffen for overhoved at besidde våben ulovligt.

Vi har indført en rockerborgslov, som giver kommuner mulighed for at forbyde, at en ejendom bliver brugt som tilholdssted for bandemedlemmer, og vi styrker politiets indsats på en række området. Og med en ny lov bliver det snart muligt at forbyde for rockere og bandemedlemmer at komme tilbage til de områder, hvor de tidligere har begået kriminalitet. Ved at forhindre dem i at fortsætte deres kriminelle adfærd i de vante miljøer, er vi med til at styrke trygheden for de folk, der bor i området.

I Aarhus oplever man i øjeblikket, hvad det vil sige at være udsat for kriminelle banders magtkampe, og jeg har fuld forståelse for de mange borgere, som i øjeblikket frygter for deres ve og vel. Til beboerne i Aarhus vil jeg sige, at politiet og jeg gør alt for at komme det her problem til livs. Og vi vil forsætte denne kamp, indtil bandemedlemmerne for alvor er slået ud af kurs.