Vi hæver straffen for grov vold

Debatindlæg af justitsminister Søren Pape Poulsen bragt i Midtjyllands Avis den 8. september 2017.

 

Regeringen fremlagde d. 31. august sit forslag til den kommende finanslov for 2018.

For mit vedkommende var det min fjerde finanslov som politiker på Christiansborg. Men denne gang er det første gang, at jeg har været med til at forme selve udspillet og sætte mit politiske præg fra starten. At blive udsat for et voldsoverfald er en frygtelig oplevelse, der på et splitsekund kan vende op og ned på det liv og den hverdag, man hidtil har kendt. Det var derfor afgørende for mig, at vi med finanslovsforslaget afsatte penge til at hæve straffen for grov vold. 

Lad mig skrue tiden lidt over to år tilbage. Det var julenat, og Nanna var sammen med sin kæreste på vej hjem. Tre gerningsmænd valgte helt umotiveret at overdynge det unge par med tæsk og slag fra en cykelkæde, blot fordi deres veje tilfældigvis krydsede hinandens midt i vinterkulden.

Jeg var dengang rystet over, at så afstumpet og ubegrundet vold kunne resultere i så lave fængselsstraffe.

Vi har som samfund en forpligtelse og et ansvar til at sætte hårdt ind over for disse gerningsmænd. Og her må jeg bare erkende, at vi i dag er for langt fra det strafniveau, som jeg og en stor del af befolkningen ønsker. Et voldeligt overfald kan efterlade dybe fysiske og psykiske ar hos ofrene, og vi skal simpelthen være bedre til at stå på ofrenes side. Som politiker var sagen et vendepunkt for mig.

Derfor afsætter regeringen i alt 260 millioner kroner over en fireårig periode på finanslovudspillet for 2018 til bl.a. en generel skærpelse af straffen for grov vold. Jeg vil hæve straffen med en tredjedel, så hvis du i dag får en dom på ni måneders fængsel for grov vold, vil der fremover blive lagt tre måneders ekstra fængsel oveni, så straffen bliver 1 års fængsel.

Vi vil med strafskærpelsen gøre det klart for alle, at vi ikke tolererer voldsmændenes hensynsløse adfærd.

Vores gader og stræder er vores fælles hjem, hvor afskyelige voldshandlinger aldrig må blive hverdag. Ved at hæve straffen for grov vold, sender vi et signal til ofrene om, at vi er på deres side og ønsker at hjælpe dem med at komme videre deres liv. På den måde kan vi forhåbentlig også afholde flere fra at begå voldelige overfald.