Vi viger ikke en tomme

Kronik af justitsminister Mette Frederiksen. Bragt i Berlingske den 17. februar 2015.

 

På Østerbro mødte mennesker op til en fri og åben samtale om kunst, ytringsfrihed og religion. I Krystalgade mødtes en jødisk familie og venner for at fejre en ung piges bat mitzva. Det var mennesker, som mødtes og brugte to af vores vigtigste frihedsrettigheder – forsamlingsfriheden og ytringsfriheden. Det var mennesker, der mødtes for at fejre en ung pige. Det er sådan, vi er i dette land: Frie, modige, engagerede mennesker, der hver især tror på det åbne samfund og demokratiet.

Vi har religionsfrihed i vores land. Og vi har retten til at kritisere religion. Sådan har vi bevæget os gennem historien. Vi har kæmpet mod mørke kræfter, som ville påtvinge os et andet samfund med ufrihed.

Vi vil altid stå på det frie ord og den frie tankes side. Vi vil altid kæmpe for alles ret til at tænke og tale frit. Det er sådan, vi er. Og vi bliver aldrig anderledes.

Vi har sejret ved at udfordre påståede sandheder, dogmer og formørkede ideologier. Vi har udfordret guder, konger og tyranner. Og vi har bygget vores samfund på fredelig uenighed; på en vilje til hinanden. Og vi vil altid stå på det frie ord og den frie tankes side. Vi vil altid kæmpe for alles ret til at tænke og tale frit. Det er sådan, vi er. Og vi bliver aldrig anderledes.Vi må aldrig ligge under for mørkets magt. To frie, engagerede og tydeligvis elskede mennesker har mistet deres liv. Fem betjente er såret af mørkets kugler. Deres liv, politiets mod og vilje lyser op over et land i sorg.

Vores sandhed er, at vi ikke kan være tolerante over for de intolerante. Der er et fint citat, som den østrigske filosof Karl Popper skrev under Anden Verdenskrig, der må vise vor indstilling: »Hvis vi udviser ubegrænset tolerance over for selv de intolerante, hvis vi ikke er parat til at forsvare et tolerant samfund imod de intolerantes fremmarch, vil de tolerante blive tilintetgjort og tolerancen sammen med dem.«

Der er i den formørkede og radikaliserede islamisme en fjende, vi ikke kan tolerere i vores samfund. Og det gælder lige såvel for andre formørkede ismer og ideologier. Vi må bekæmpe dem og værne os mod dem. Vi må vise vores mod i vores svar på dette anslag mod vores åbne samfund og vores frihedsværdier.

Og som den tidligere norske statsminister Jens Stoltenberg sagde på årsdagen for angrebet på Utøya må vi »møde det blinde had med kundskab og argumenter. Vise at demokratiet er stærkere end den værste trussel«. Vi må vise vores mod i vores svar på dette anslag mod vores åbne samfund og vores frihedsværdier.

At møde op til et debatarrangement og bruge sine frihedsrettigheder, må aldrig blive skæbnesvangert i vores land. Men det var det denne lørdag. At være jøde i dette land, i dette Europa, må aldrig blive skæbnesvangert igen. Men det var det denne lørdag nat.

Noget er gået galt, og jeg begriber ikke, hvordan det nogensinde kunne komme dertil, at nogen så grundlæggende kunne misforstå, hvem vi er. Vi er et stærkt demokrati. Og vi vil ikke have nogen, der prædiker eller udøver vold mod frit og anderledes tænkende mennesker.

Vores samfund bygger på den frie tanke, og vi kerer os om vores anderledeshed og vores forskellighed. Vi bruger ikke vold mod hinanden. Du kan sige, hvad du mener. Du er fri til at overbevise andre, hvis du kan.

Hvis der er nogen, der tror, at det bliver på en anden måde, så vil de møde vores fordømmelse og vrede. Det er den helt grundlæggende kontrakt i det danske samfund, som vi er nødt til at tegne op igen for at bevare det, som er os mest dyrebart. Og hvis du bekæmper samfundets fundament med vold, vil du blive mødt af styrken af vores sammenhold, vores afstand og vores konsekvens.

Den kontrakt, vi har tegnet, er så stærk, at den ikke kan opsiges uden konsekvenser.

Statsministeren sagde så fint og rigtigt, at det jødiske samfund er en vigtig del af Danmark. Selv om man skal glæde sig over, at der er en israelsk stat, så må jeg alligevel sige: Danmark er jeres hjem, I må aldrig tro andet. I er ønsket her i landet, vi ville være et fattigere samfund uden jer. Bliv her med os.

Vi vil forsvare den kontrakt, vi har sammen. En kontrakt der er så gavmild: Vi passer på hinanden fra vugge til grav.

Og det er nødvendigt også at sige til det muslimske mindretal i Danmark: Ingen vil dømme en hel gruppe på enkelte mørkemænds forbrydelser. Vi ved godt, at de radikaliserede og ekstremistiske kræfter ikke taler på vegne af det store flertal. Nej, tværtimod står vi sammen om troen på vores samfundsmodel, demokrati og menneskerettigheder.

Jeg appellerer til det muslimske samfund i Danmark om, at vi – som det allerede sker flere steder – arbejder sammen om at finde og konfrontere de formørkede og de forvildede.

Enhver borger i dette land, der ønsker og kæmper for demokratiet og vores frihedsrettigheder, er grundlæggende ønsket og er en af os. Der er et »os« og et »dem«. »Os« er alle her i landet med et frit sind, og »dem« er der heldigvis så få af og deres had så desperat. Sammen vil vi bekæmpe dem og deres formørkede ideer. Sammen skal vi videre uden at grøfter graves og uden frygt og vrede mellem os.

Vi vil forsvare den kontrakt, vi har sammen. En kontrakt der er så gavmild: Vi passer på hinanden fra vugge til grav. Vi giver dig en tryg barndom, en uddannelse og muligheder i livet, bliver du syg, behandler vi dig, falder du, hjælper vi dig på fødderne igen. Hvis du får brug for hjælp, træder vi til. Sådan er det, og sådan skal det fortsat være. Men vi har ikke plads i vores hjerter til dem, der vil rive alt det ned, vi har bygget sammen. Og vi vil ikke vige en tomme.