Afviste asylansøgere skal rejse hjem

Debatindlæg af justitsminister Morten Bødskov. Bragt i blandt andet Dagbladet Køge/Ringsted/Roskilde den 1. november 2012.

 

Regeringens asylpolitik står fast: Har man et beskyttelsesbehov, kan man få asyl. Har man det ikke - og har man fået endeligt afslag på asyl skal man rejse hjem. Regeringen har derfor indgået en aftale med Enhedslisten og Liberal Alliance om at fremme afviste asylansøgeres hjemrejse og styrke deres muligheder for en ny start i hjemlandet.

Vi vil blandt andet etablere særlige udrejsecentre, som afviste asylansøgere skal indkvarteres i. Fremover skal de desuden modtage uvildig rådgivning om muligheden for at genetablere sig i hjemlandet. Erfaringen er nemlig, at mange kan have svært ved at overskue en hjemrejse. En hurtig og styrket rådgivning efter endeligt afslag på asyl skal derfor bidrage til at øge forståelsen for egen situation og for deres muligheder for en vellykket genetablering i hjemlandet.

Der er i dag alt for mange afviste asylansøgere, der ikke rejser hjem - med store omkostninger både for familierne og for hele systemets bæredygtighed.
 

Klar markering
Endelig skal der ske en klar markering over for den enkelte, når denne får endeligt afslag på asyl - så ingen er i tvivl om, at vedkommende skal rejse ud.

Målet er at motivere flere til at rejse hjem frivilligt, så antallet, der er i udsendelsesposition, nedbringes. Der er i dag alt for mange afviste asylansøgere, der ikke rejser hjem - med store omkostninger både for asylansøgerfamilierne, der nedbrydes af lange ophold i centrene, og for hele asylsystemets bæredygtighed.

Samtidig giver vi de asylansøgere, der samarbejder med myndighederne, adgang til at arbejde og bo uden for centrene og styrket undervisning og aktivering.

Kort sagt betyder aftalen, at vi styrker forudsætningerne for en vellykket integration for dem, der får ophold - og at flere skal rejse hjem